Чехи відкрили для України свої серця і домівки

26 Березня, 2022

У гуманітарному плані були виділені сотні мільйонів крон допомоги на державному рівні, та зібрані мільярди євро пожертвами, відправляються конвої з гумдопомогою; українські лікарні отримують донорську кров від чеських колег, а чеські клініки готові лікувати поранених.

Чехія знайшла можливості допомогти українській армії озброєннями, тоді як деякі набагато більш заможні та потужні у військовому плані держави вагаються це зробити. В Україну відправилися воювати чеські добровольці.

Ну й один з найважливіших вимірів – прийом біженців.

ВІЗИ ТОЛЕРАНТНОСТІ

Чехія одразу заявила, що зможе прийняти до 250 тисяч українців. Це більш ніж 2 відсотки власного населення. На даний момент оформили візи вже майже 230 тисяч. Але є чимало таких, хто ще не дійшов до центрів допомоги, адже строк оформлення документів продовжили від 3 до 30 днів. Це переважно ті, хто не потребував житла негайно, зокрема, когось прийняли родичи та знайомі (українська діаспора і до війни була найбільшою іноземною громадою у Чехії). Отже, за оцінками уряду, прибули в країну вже майже 300 тисяч біженців і це не кінець. Прага змушена просити про допомогу ЄС.

Майже чверть людей залишаються у Празі. Не в останню чергу через те, що Чеська залізниця організували безкоштовні маршрути з польського Перемишля до Праги, до столиці везли й автобусами зі Львова. Але після того, як центр прийому біженців у Празі почав «гальмувати» через неймовірний наплив людей, українців стали активніше відправляти по всіх краях республіки за погодженням з гетьманами.

Цього тижня було змінено підхід до оформлення перебування в країні: якщо спочатку видавалися так звані візи толерантності, то тепер це візи тимчасового захисту. Втім, хвилюватися не варто – на практиці це нічого не змінює, а строк обох типів візи становить рік, але не пізніше 31 березня 2023 року. Залежно від розвитку подій, термін можуть продовжити. До речі, по тимчасовий захист можуть звернутися не тільки ті, хто прибув після 24 лютого, але й ті українці, які на момент початку війни легально перебували в Чехії з короткостроковою візою або за безвізовим режимом.

Ті, хто отримав статус тимчасового захисту мають право виїжджати з Чехії, наприклад, із метою туризму, але не більше ніж на 90 днів і тільки в межах Шенгенської зони. Якщо є потреба виїхати в інший регіон, включаючи Україну, треба отримати у відділенні МВС нову візову наклійку, багаторазову.

ЖИТТЯ НА НОВОМУ МІСЦІ

Після отримання візи можна відразу оформити медичну страховку (причому всеохоплюючу, яку дають громадянам ЧР), записатися не безкоштовні мовні курси та зареєструватися в бюро працевлаштування.

Прийнято спеціальний пакет законів lex Ukrajina, який діятиме до кінця березня 2023 року. Згідно нього, українцям для отримання роботи не треба буде оформлювати робочу картку, спеціальний дозвіл, як це відбувається у мирний час. На даний момент міністерство праці та соцзахисту пропонує 342 тисячі робочих вакансій, 75% з яких можуть займати люди без спеціальної освіти. Для деяких професій, наприклад, лікарів та медсестер, потрібно буде підтвердити кваліфікацію (нострифікація диплому). Чехія, якій бракує медпрацівників, і раніше запрошувала українців за спеціальною програмою, отже нинішня ситуація є свого роду вигідною. До того ж, влада розглядає шляхи спрощення процесу підтвердження дипломів.


Українців закликають уважно підходити до пропозицій, адже трапляються випадки шахрайства з боку сумнівних посередницьких агентств, про що попереджають у міністерстві. Важливо знати, що мінімальна заробітна плата в Чехії становить 16 200 крон (близько 700 євро) на місяць (40 годин роботи на тиждень) і менше роботодавці платити не мають права.

Людям у віковій категорії 65+, яких від початку війни до Чехії прибуло понад 7 тисяч, треба розуміти, що вони не мають права на пенсію, але держава буде їм платити 5 тисяч крон (близько 200 євро) гуманітарної допомоги.

Така ж сума виділяється як одноразова матеріальна допомога всім біженцям. Але якщо людина доведе, що перебуває в матеріальній скруті, можна повторно звертатися по таку ж допомогу, але у термін не більший, ніж наступні 5 місяців. Для цього треба відкрити чеський банківський рахунок, адже готівкою допомогу можна отримати тільки один раз. Подавати заяву на отримання гуманітарної допомоги в електронному вигляді можна через додаток (www.mpsv.cz) або в будь-якому контактному офісі Центру зайнятості Чеської Республіки за місцем проживання.

Отже, влада розраховує на те, що люди невдовзі після прибуття знайдуть роботу та зможуть знайти собі житло та облаштуватися.

За допомогою ЄС у квітні планується започаткувати програму підтримки територіальних громад і регіонів для придбання, ремонту чи оренди квартир ними для українців.

Наразі біженці можуть, зокрема, знайти місця для проживання (безкоштовно або за мінімальну суму) на порталі Hotel.cz/pomoc.

Але поки новоприбульці не знайдуть собі більш-менш постійний притулок, дуже багатьох розміщують у себе пересічні чехи.

ПОЧУВАТИСЯ ЯК ВДОМА

Для людей, які прибули буквально з парою пакетів у чужу країну, хай і не дуже далеку, хай і з більш-менш зрозумілою мовою, ситуація все одно є стресовою. Для того, що українцям було простіше зорієнтуватися на місці та адаптуватися, було створено спеціальну сторінку на сайті МВС.

Чеське Радіо — Radio Prague International – запустило подкаст «Новини для українців у Чехії», на якому можна знайти багато актуальної і корисної інформації.

Цього тижня в Празі розпочало трансляцію «Радіо Україна» – повністю україномовне, з виключно українською музикою.

Канал центрального телебачення CT24 почав транслювати новини українською – можна увімкнути український переклад за допомогою пульту. Цьому прикладу послідували регіональні студії в Брно та Остраві.

Окрема увага приділяється дітям, які становлять велику частку біженців. Вони повинні почати навчання не пізніше, як через три місяці після прибуття до Чехії. У республіці відкриваються класи, в тому числі українською мовою. Можливо також навчання в чеських державних школах – безкоштовно.

Деякі чеські університети чекають на абітурієнтів з України.

Міністерство охорони здоров’я відкрило у різних регіонах 11 лікарень спеціально для біженців (де вони не зіткнуться з мовним бар’єром).

До лікування душі долучився чудовий Празький зоопарк, який пропонує українським дітям та їхнім батькам квитки по 1 кроні за наявності паспорту (нормальний дитячий квиток коштує 200 крон, а для дорослого 250).


Від початку війни в Чехії не вщухають різноманітні акції протесту проти путінської війни та на підтримку України, проходять благодійні концерти та музичні марафони. Ввечері 22 березня перед Національним театром у Празі запалили свічки, викладені в слово «ДІТИ» – саме це було написано перед знищеним російськими фашистами театром у Маріуполі.


А Моравський театр у місті Оломоуц організує творчий притулок Київському національному балету, який війна застала на гастролях у Франції. Артистам нададуть житло та можливість виступати.

Отже, чехи повною мірою показали, що є справжніми друзями українців, коли нас спіткала біда.

Ольга Танасійчук

Фото автора та CTK https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3439327-cehi-vidkrili-dla-ukraini-svoi-serca-i-domivki.html

Україна - це українці
Ми у європейських країнах - це великий резерв для піднесення України в світі і дієва дапомога діаспорі дистанційно бути в українському середовищі.
Підтримати
© Радіо Українська хвиля з Європи - All Rights Reserved
ПАРТНЕРИ
Допомога біженцям і мігрантам, консультації з питань захисту у кримінальних справах та представництва у сімейних спорах

+38-097-752-51-77
consulting@lawargument.com
ГАЛЕРЕЇ
Наші митці в галереї Європи
Купуй українське
menuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram