Соціал-демократи, які перемагають на виборах у Литві, заявили про намір сформувати коаліційний уряд

14 Жовтня, 2024  


Перший тур парламентських виборів, перемагають Соціал-демократична партія, набравши понад 20% голосів, на другому місці владна партія – «Союз Вітчизни – Християнські демократи Литви» з 18% голосів, третє місце дісталося «Світанку Немунасу»,за них проголосували 15% виборців.
Соціал-демократи, які перемагають на виборах у Литві, заявили про намір сформувати коаліційний уряд,
Владна партія – «Союз Вітчизни – Християнські демократи Литви» – посідає друге місце за попередніми підсумками голосування
Владна партія – «Союз Вітчизни – Християнські демократи Литви» – посідає друге місце за попередніми підсумками голосування
Лівоцентристська опозиційна Соціал-демократична партія Литви спробує сформувати коаліційний уряд разом із двома іншими партіями після парламентських виборів у країні, заявила її лідерка Вілія Блінкявічюте.
За попередніми даними, у першому турі парламентських виборів у Литві, що пройшли 13 жовтня, перемогу здобула опозиційна Соціал-демократична партія, набравши понад 20% голосів, на другому місці владна партія – «Союз Вітчизни – Християнські демократи Литви» з 18% голосів, третє місце дісталося «Світанку Немунасу», за них проголосували 15% виборців.
«Думаю, що це буде коаліція з двома лівими партіями», – сказала Блінкявічюте журналістам.
Водночас прем’єр-міністерка Інґріда Шимоніте після парламентських виборів, на яких її партія посіла друге місце, сказала, що поки рано говорити про те, хто очолить наступний уряд Литви.
У Литві відбулись вибори до Сейму: лідирують соціал-демократи і «Світанок Немунасу»
За її словами, результати другого туру голосування 27 жовтня покажуть, які партії можуть створити наступну коаліцію. «Ми перебуваємо на занадто ранній стадії, щоб говорити, яка партія матиме ініціативу щодо створення наступної коаліції», – сказала Шимоніте журналістам вранці 14 жовтня.
Явка виборців 13 жовтня становила 52%. У виборах брали участь 14 партій і одна коаліція.
Виборці обирали 141 депутата однопалатного Сейму, 71 крісло розподілиться в одномандатних округах, 70 – у багатомандатних.
Результати у більшості одномандатних округів визначаться 27 жовтня. Тоді має відбутися другий тур виборів: обиратимуть кандидатів у одномандатних округах, де жоден з учасників не зміг набрати більше ніж 50% голосів.
Литва – парламентська республіка, основні положення державної політики в країні визначає уряд, який формується депутатами.
Аналітики кажуть, що при можливій зміні владної коаліції в Литві це не принесе істотних змін у зовнішню політику країни: позиція Литви щодо Росії і необхідності значних витрат на оборону збережеться

Україна - це українці
Ми у європейських країнах - це великий резерв для піднесення України в світі і дієва дапомога діаспорі дистанційно бути в українському середовищі.
Підтримати
© Радіо Українська хвиля з Європи - All Rights Reserved
menuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram